30. 12. 2018
|
Recepty-polévky
Cizrnová polévka
Na cizrnovou polévku budeme potřebovat:
- 150g cizrny (suché)
- 1 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 lahůdková cibulka
- 2 velké mrkve
- 2 větší potrežele
- 1/4 celeru
- 2 brambory
- 1 šálek mraženého zeleného hrášku
- 1 lžička himalájské soli, 1/2 lžičky kurkumy, pepř podle chuti, 1 lžička majoránky, bobkový list - 4 ks, pažitka, petrželová nať, celerová nať
Pracovní postup:
- cizrnu den předem propláchneme a namočíme do dostatečného množství studené vody
- druhý den vodu z cizrny slijeme a dáme do hrnce, zalijeme novou vodou, přidáme bobkový list a dáme vařit
- při vaření sebereme vznikající pěnu, dáme ji pryč z hrnce a vaříme cizrnu dokud nezměkne
- do dalšího hrnce dáme 1 polévkovou lžíci kvalitního oleje, například olivového
- přidáme na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulku a zlehka orestujeme
- přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer - lehce orestujeme a podlijeme vařící vodou
- přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, kurkumu, pepř, majoránku a necháme mírným varem pod poklicí vařit
- po uvaření zeleniny přidáme do hrnce uvařenou cizrnu, ze které jsme po uvaření slili vodu
- z polévky odebereme cca 1/4 obsahu, dáme do mixéru a rozmixujeme
- rozmixovanou část polévky vrátíme zpět do hrnce, přidáme mražený hrášek
- necháme krátce provařit a dochutíme (solí, majoránkou, pepřem, kurkumou), přidáme čerstvé bylinky (pažitka, naťová petržel, celerová nať...) a můžeme podávat.
Zahušťováni částí rozmixované polévky je výborný způsob zahuštění, který krásně spojí chutě všech ingrediencí v polévce a navíc se vyhneme použití velmi nezdravé a kalorické jíšky nebo mouky rozmíchané v tekutině. Takto připravená polévka má silnou a výraznou chuť a není potřeba do ní přidávat bujón nebo kořenící směsi zvýrazňující chuť. Navíc je polévka vhodná i pro lidi, kteří nemohou jíst lepek nebo jenom chtějí jíst zdravě.
