Odmítnout vše můžete zde.

KONTAKTY

Jaroslava Kalinová
Vranové 1.díl 261
468 22 Malá Skála
tel: +420 602 159 526
napište nám

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 390 Kč
je skladem
naše cena 390 Kč
je skladem
naše cena 1 560 Kč
je skladem

30. 12. 2018 | Recepty-polévky

Cizrnová polévka

 

Na cizrnovou polévku budeme potřebovat:

  • 150g cizrny (suché)
  • 1 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lahůdková cibulka
  • 2 velké mrkve
  • 2 větší potrežele
  • 1/4 celeru
  • 2 brambory
  • 1 šálek mraženého zeleného hrášku
  • 1 lžička himalájské soli, 1/2 lžičky kurkumy, pepř podle chuti, 1 lžička majoránky, bobkový list - 4 ks, pažitka, petrželová nať, celerová nať

 

Pracovní postup:

  • cizrnu den předem propláchneme a namočíme do dostatečného množství studené vody
  • druhý den vodu z cizrny slijeme a dáme do hrnce, zalijeme novou vodou, přidáme bobkový list a dáme vařit
  • při vaření sebereme vznikající pěnu, dáme ji pryč z hrnce a vaříme cizrnu dokud nezměkne
  • do dalšího hrnce dáme 1 polévkovou lžíci kvalitního oleje, například olivového
  • přidáme na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulku a zlehka orestujeme
  • přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer - lehce orestujeme a podlijeme vařící vodou
  • přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, kurkumu, pepř, majoránku a necháme mírným varem pod poklicí vařit
  • po uvaření zeleniny přidáme do hrnce uvařenou cizrnu, ze které jsme po uvaření slili vodu
  • z polévky odebereme cca 1/4 obsahu, dáme do mixéru a rozmixujeme 
  • rozmixovanou část polévky vrátíme zpět do hrnce, přidáme mražený hrášek
  • necháme krátce provařit a dochutíme (solí, majoránkou, pepřem, kurkumou), přidáme čerstvé bylinky (pažitka, naťová petržel, celerová nať...) a můžeme podávat.

 

Zahušťováni částí rozmixované polévky je výborný způsob zahuštění, který krásně spojí chutě všech ingrediencí v polévce a navíc se vyhneme použití velmi nezdravé a kalorické jíšky nebo mouky rozmíchané v tekutině. Takto připravená polévka má silnou a výraznou chuť a není potřeba do ní přidávat bujón nebo kořenící směsi zvýrazňující chuť. Navíc je polévka vhodná i pro lidi, kteří nemohou jíst lepek nebo jenom chtějí jíst zdravě.

 

 

 

Cizrnová polévka