30. 12. 2018
|
Recepty-saláty
Čočkový salát
Ingredience potřebné na přípravu čočkového salátu:
- 200g klasické velkozrnné čočky
- 2 velké mrkve
- 100g syrového celeru
- 2 kyselé okurky
- 1 vařená brambora (středně velká)
- 1 lahůdková cibulka (čerstvá i s natí)
- 4 bobkové listy
- sůl, nejlépe himalájská
- kari koření
- mletý římský kmín (cumína)
- za studena lisovaný olej (např.olivový, dýňový) - můžeme nahradit i bílým jogurtem
- šťáva z čerstvého citrónu podle chuti
Postup přípravy salátu:
- čočku přebereme, propereme ve studené vodě a namočíme (minimum je 1 hodina, ideální od večera, já nechávám čočku namočenou déle, klidně i více než 24h, vyměňuji vodu)
- před vařením vyměním vodu a dám vařit společně s bobkovými listy
- po uvaření čočku scedím a nechám vychladnout
- přidám do ní na jemno nastrouhanou mrkev a celer
- na kolečka nakrájenou kyselou okurku, na kostičky nakrájený brambor, na kousky nasekanou lahůdkovou cibulku
- dochutím solí, kari kořením, šťávou z citronu a přidám kvalitní za studena lisovaný olej (např. olivový nebo dýňový) - cca 1 -2 lžíce
- necháme v lednici odležet a podáváme se zeleninovou oblohou popřípadě s kvalitním žitným nebo pšenično-žitným kváskovým chlebem
