05. 12. 2018
|
Recepty-polévky
Dýňová polévka z dýně hokaido
Budeme potřebovat tyto suroviny:
- 1 středně velká dýně hokaido
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 lžíce smetany (dávám 2 lžíce kokosového mléka s obsahem 22 % tuku)
- sůl, čerstvý zázvor na dochucení (může být i sušený mletý)
- dýňová nebo sezamová semínka, která předem zlehka na sucho opražíme
Pracovní postup:
- Do hrnce dáme olivový olej a na něm orestujeme nakrájenou cibuli
- Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel
- Dýni omyjeme, vykrájíme pouze viditelné vady, neloupeme (slupka se varem rozpadne), rozkrájíme na menší kusy a vyndáme vnitřek se semínky
- Dýni přidáme do hrnce k zelenině, zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme do měkka
- Po uvaření vše do hladka rozmixujeme, vrátíme do hrnce. Pokud je polévka příliš hustá, tak přidáme převařenou vodu
- Do polévky vložíme čerstvý, na plátky pokrájený zázvor – dávám cca 8 plátků a 2 lžíce smetany (dávám kokosové mléko)
- Necháme velmi mírným varem provařit, aby se ze zázvoru do polévky uvolnila „štiplavá chuť, která skvěle doplňuje nasládlou chuť dýně
- Servírujeme na talíře a zdobíme předem nasucho opečenými semínky (dýně, sezam apod.)

Něco málo o dýni Hokaido:
Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně Hokaido, jejíž původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila. Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.