30. 12. 2018
|
Recepty-dezerty
Jablečný závin ze špaldové mouky
Na jablečný závin ze špaldové mouky budeme potřebovat tyto suroviny:
- 280g celozrnné špaldové mouky hladké + další mouka na vyválení těsta
- 125g másla
- 3 vejce (nejlépe domácí)
- 1 lžíce octa
- 2-3lžíce vlažné vody
- špetku soli
- jablka (dávám od oka :-) )
- skořice
- 3 lžičky třtinového cukru, pokud jsou jablka hodně kyselá
- sezamová semínka na posypání
Pracovní postup:
- oloupeme a nastrouháme jablka, pokud jsou velmi šťavnatá (což letní jablka obvykle jsou), tak přebytečnou šťávu rukou lehce vymačkáme, aby závin nebyl příliš mokrý
- do mísy odvážíme 280g hladké špaldové mouky
- přidáme 125g změklého másla a rozdělíme jej na kousky
- dáme 1-2 vajíčka (podle velikosti - malé dám dvě, pokud je velké tak stačí jedno)
- přidáme špetku soli, lžíci octa a vlažnou vodu
- vařečkou rozmícháme na těsto, zpracování dokončíme rukama - těsto je na vařečku poněkud tuhé
- zpracované těsto rozdělíme na 3 části
- postupně každý kousek těsta rozválíme na válu posypaném moukou na placku, na každou dáme třetinu nastrouhaných jablek - na střední část po délce, asi 1/2 lžičky mleté skořice a rozinky
- pokud jsou jablka hodně kyselá, přidám cca 1 lžičlu třtinového cukru do jednoho závinu
- těsto přeložíme, aby vznikl závin a na koncích těsto přeložéme smáčkneme
- opatrně přendáme na plech s pečícím papírem
- vytvoříme další dva záviny
- všechny 3 záviny potřeme je rozšlehaným vajíčkem a navrch posypeme sezamovými semínky a dáme péci do trouby na 180°cca 40 minut
Jablečný závin je u nás velmi oblíbený moučník. Používám na něj celozrnnou hladkou špaldovou mouku, kde se oproti klasické bílé, konvenční mouce těsto hůře zpracovává a vyvaluje, ale výsledný závin má naopak zajímavou výraznější chuť. Pro lepší práci s těstem je lepší část mouky ( cca 1/4 ) nahradit špaldovou hladkou moukou bílou.
Do závinu je možné přidat jakékoliv ořechy podle chuti - dobře chutnají vlašské ořechy. Někdy na hrazuji sezamová semínka, která dávám navrch, strouhaným kokosem.
