Odmítnout vše můžete zde.

KONTAKTY

Jaroslava Kalinová
Vranové 1.díl 261
468 22 Malá Skála
tel: +420 602 159 526
napište nám

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 390 Kč
je skladem
naše cena 390 Kč
je skladem
naše cena 410 Kč
je skladem

30. 12. 2018 | Recepty-dezerty

Jablečný závin ze špaldové mouky

 

Na jablečný závin ze špaldové mouky budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 280g celozrnné špaldové mouky hladké + další mouka na vyválení těsta
  • 125g másla
  • 3 vejce (nejlépe domácí) 
  • 1 lžíce octa
  • 2-3lžíce vlažné vody
  • špetku soli
  • jablka (dávám od oka :-) )
  • skořice 
  • 3 lžičky třtinového cukru, pokud jsou jablka hodně kyselá
  • sezamová semínka na posypání

 

Pracovní postup:

  • oloupeme a nastrouháme jablka, pokud jsou velmi šťavnatá (což letní jablka obvykle jsou), tak přebytečnou šťávu rukou lehce vymačkáme, aby závin nebyl příliš mokrý
  • do mísy odvážíme 280g hladké špaldové mouky
  • přidáme 125g změklého másla a rozdělíme jej na kousky 
  • dáme 1-2 vajíčka (podle velikosti - malé dám dvě, pokud je velké tak stačí jedno)
  • přidáme špetku soli, lžíci octa a vlažnou vodu
  • vařečkou rozmícháme na těsto, zpracování dokončíme rukama - těsto je na vařečku poněkud tuhé
  • zpracované těsto rozdělíme na 3 části
  • postupně každý kousek těsta rozválíme na válu posypaném moukou na placku, na každou dáme třetinu nastrouhaných jablek - na střední část po délce, asi 1/2 lžičky mleté skořice a rozinky
  • pokud jsou jablka hodně kyselá, přidám cca 1 lžičlu třtinového cukru do jednoho závinu
  • těsto přeložíme, aby vznikl závin a na koncích těsto přeložéme smáčkneme
  • opatrně přendáme na plech s pečícím papírem
  • vytvoříme další dva záviny
  • všechny 3 záviny potřeme je rozšlehaným vajíčkem a navrch posypeme sezamovými semínky a dáme péci do trouby na 180°cca 40 minut

 

Jablečný závin je u nás velmi oblíbený moučník. Používám na něj celozrnnou hladkou špaldovou mouku, kde se oproti klasické bílé, konvenční mouce těsto hůře zpracovává a vyvaluje, ale výsledný závin má naopak zajímavou výraznější chuť. Pro lepší práci s těstem je lepší část mouky ( cca 1/4 ) nahradit špaldovou hladkou moukou bílou. 

Do závinu je možné přidat jakékoliv ořechy podle chuti - dobře chutnají vlašské ořechy. Někdy na hrazuji sezamová semínka, která dávám navrch, strouhaným kokosem.

 

 

Jablečný závin