24. 01. 2019
|
Recepty-dezerty
Jablkový dort s piškoty a agarem
Budeme potřebovat tyto suroviny:
- 1,2 kg vykrájených jablek
- 5 dl vody
- šťáva z jedné poloviny citronu
- několik hřebíčků a mletou skořici (místo mleté skořice se může dát vařit celou skořici)
- 1 sáček agaru - prášku (10g)
- třtinový cukr podle chuti a kyselosti jablek (1-2 lžíce)
- 1 sáček dětských piškotů (klasické, bezlepkové...)
- 1 bílý jogurt polotučný ( pokud nepočítáte kalorie, tak kysanou smetanu,)
- kousek hořké čokolády ( 70-80%)
Pracovní postup:
- jablka vykrájíme, rozkrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou a dáme vařit se 4 dl vody, skořicí a hřebíčkem
- vaříme je do rozvaření (čas je závislý na tom, jak jsou tvrdá jablka)
- přidáme cukr
- v 1dl vody rozmícháme agar, nalijeme do hrnce s jablky, provaříme a pak odstavíme z plotny, necháme trochu zchladnout, vyndáme hřebíčky ( popřípadě celou skořici)
- připravíme si rozvírací dortovou formu a narovnáme na dno 1 vrstvu piškotů
- na vrstvu piškotů dáme vrstvu jablečné hmoty
- narovnáme druhou vrstvu piškotů
- dodáme zbytek jablečné hmoty a dáme do studena ztuhnout
- po vychladnutí a ztuhnutí krájíme na dílky, které na talířku zdobíme bílým jogurtem strouhanou čokoládou
Jablečný dort je u nás velmi oblíbený, chutná výborně vychlazený. Při zahušťování agarem je jablečná hmota i po odstavení stále řídká, ale nebojte se, tuhne až když je téměř studená. Pokud nejíte lepek, tak klasické piškoty nahraťe bezlepkovými. Já osobně mám jablkový dort nejradši s kokosovým jogurtem :-)
