Krůtí guláš - odlehčená klasika
Na krůtí guláš budeme potřebovat níže uvedené suroviny:
- 0,5 kg krůtího masa - nejlepší je horní stehno, ideálně v bio kvalitě
- lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 lahůdková cibule s natí
- 3 bílé papriky
- 1/2 středně velké cukety
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 stroužek česneku
- 3 polévkové lžíce rajského protlaku
- sladká paprika
- chilli
- majoránka
- sůl (himalájská)
Pracovní postup:
- do hrnce dáme olivový olej, k němu přidáme nakrájenou normální cibuli a ještě bílou část lahůdkové cibulky
- lehce restujeme a přidáme na kostičky pokrájené krůtí maso
- osolíme, přidáme sladkou papriku, chilli, majoránku a ještě chvilku restujeme
- podlijeme vařící vodou, přidáme všechnu zeleninu - nechávám ji ve velkých kusech, nastrouhaný česnek a rajský protlak (pouze zelenou část lahůdkové cibulky si odložíme na později)
- přikryjeme poklicí a dusíme do měkka
- po uvaření vyndáme velké kusy zeleniny a dáme je do mixéru, kde ji s částí tekutiny ji rozmixujeme
- vrátíme rozmixovanou směs zpět do hrnce a tím máme guláš zahuštěný (pokud je moc hustý, můžeme naředit přidáním převařené vody)
- guláš ještě přivedeme do mírného varu, podle potřeby dochutíme, přidáme majoránku a zelenou část lahůdkové cibulky nasekanou na kousky
- guláš podáváme s rýží nebo těstovinami
Tento krůtí guláš má díky zahuštění zeleninou sice trochu jinou chuť, ale velice zajímavou a výraznou.
