25. 09. 2019
|
Recepty-polévky
Minestrone - italská polévka
Na nejznámnější italskou polévku přesný recept není, její složení je závislé na sezoně, na lokalitě a také na tom, co je zrovna v lednici... Jde v podstatě o velkou porci a husté zeleninové polévky, ve které obvykle nechybí luštěniny - nejčastěji fazole, někdy se do ní přidávají odděleně uvařené těstoviny nebo rýže.
Na jaře je italská polévka plná křehké zeleniny, v létě v ní najdete rajčata, papriky či cukety, na podzim v ní je hlavně kořenová zelenina a fazole, v zimě zase zelí, kapusta třeba i kousek uzeného... K dochucení se někde podává strouhaný parmazán, olivový olej a přijídá se bílé či tmavé pečivo.
Já jsem polévku uvařila podle toho, jak jsem ji okoukala z těchto surovin:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 kořenové petržele
- kousek celeru - bulvy
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 2 růžičky květáku
- 2 větší brambory
- malou mističku zeleného hrášku
- kus cukety
- 70 g suché černé čočky BELUGA , kterou jsem uvařila zvlášť
- sůl, pepř, bobkový list
- bylinky na dochucení - celerová nať, petrželová nať, pažitka, libeček...
- kvalitní strouhaný parmazán na dochucení
- pokud je polévka zároveň hladvní jídlo, tak ještě pečivo (ideálně žitný kváskový chléb)
Pracovní postup:
- do polévkového hrnce nalijeme 2 lžíce olivového oleje
- přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer-bulvu a zlehka orestujeme
- zalijeme vařící vodou - dáváme jí tak akorát, aby polévka byla hustá
- přidáme nakrájený řapíkatý celer, květák, brambory, sůl, pepř, bobkový list a provaříme
- později přidáme cuketu a hrášek
- po změknutí zeleniny přidáme zelené bylinky a uvařenou čočku a krátce provaříme
- dáme na talíř a dochutíme strouhaným parmazánem
- pokud máme polévku jako hlavní jídlo, tak jí dáváme velkou porci a podáváme ji s pečivem
minestrone - italský originál

minestrone - moje česká verze

J.K. Vnitřní krása