22. 02. 2019
|
Recepty-dezerty
Mrkvový dort s čokoládovou polevou
Suroviny potřebné na přípravu mrkvového dortu (odměřuji šálkem, který má obsah 150ml):
- 3 šálky nastrouhané mrkve (cca 300g)
- 2 šálky mouky (dávám celozrnnou špaldovou hladkou)
- 1 málo plný šálek panenského olivového oleje
- 1 málo plný šálek přírodního třtinového cukru
- 1 šálek jakýchkoliv ořechů (dala jsem napůl mleté mandle a mandlové lupínky)
- 3 vejce
- 1 bezfosfátový kypřící prášek do pečiva
- 1 vrchovatá lžička skořice (může být perníkové koření, kardamon a podobně)
- špetka soli (dávám himalájskou)
- 100g hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření
- kousek másla na vymazání dortové formy a kousek do čokoládové polevy
- špaldová mouka hrubá na vysypání formy nebo strouhaný kokos
Pracovní postup:
- očistíme mrkev a nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do misky
- přidáme 2 hrnky mouky, olivový olej, třtinový cukr, mleté nebo strouhané ořechy a vrchovatou lžičku skořice
- všechny suroviny dobře promícháme, přidáme kypřící prášek do pečiva a dáme do vymazané a moukou vysypané formy a dáme do předehřáté trouby na 180°C péci
- po upečení vyklopíme a necháme vychladnout
- v kastrůlku rozpustíme čokoládu s kouskem másla a polijeme jí dort
Tento dort se dá upéci i v bezlepkové verzi. Formu vysypeme strouhaným kokosem. U těsta stačí nahradit špaldovou mouku rýžovou, jáhlovou nebo pohankovou v poměru - 2 díly (rýžové) : 1 díl (jáhlové nebo pohankové). Díky nastrouhané mrkvi je dort krásně vlhký a docela drží pohromadě.

J.K. Vnitřní krása