24. 09. 2019
|
Recepty-dezerty
Perník z celozrnné špaldové mouky s rozinkami
Suroviny na přípravu perníku:
- 300g celozrnné mouky - 220g celozrnné špaldové hladké, 80g celozrnné žitné hladké
- 50g hnědého třtinového cukru
- 1 dl mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce medu (málo plné)
- 5 lžic oleje (lisovaný za studena - dávám olivový)
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička koření do perníku (k tomu trochu skořice a kardamonu - nemusí být)
- 2 lžíce rozinek ( když se předem namočí, jsou lepší)
- 1 bezfosfátový kypřící prášek do pečiva
- kousek másla na vymazání formy a hrubá špaldová mouka na vysypání formy
Pracovní postup:
- mléko, med, olej a cukr dáme do kastrůlku a ohřejeme, aby směs byla vlahá
- do mísy prosijeme mouky
- k mouce přidáme kakao, koření
- do misky nalijeme vlahou směs, vajíčko a dobře promícháme
- zammícháme kypřící prášek
- nakonec vmícháme rozinky
- nalijeme do předem vymazané a vysypané pečící formy a pečeme při teplotě 180°
Tento perník peču ve formě na chleba (biskupský chlebíček).
Občas dělám svátešnější variantu - peču jej v dortové formě a ještě do něj navíc přidám mandlové plátky a kousky hořké čokolády (70-80% kakaa) a polévám jej polevou z hořké čokolády.

J.K. Vnitřní krása