KONTAKTY

Jaroslava Kalinová
Vranové 1.díl 261
468 22 Malá Skála
tel: +420 602 159 526
napište nám

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 340 Kč
není skladem
naše cena 1 040 Kč
je skladem
naše cena 1 380 Kč
není skladem

24. 09. 2019 | Recepty-dezerty

Perník z celozrnné špaldové mouky s rozinkami

Suroviny na přípravu perníku:

  • 300g celozrnné mouky - 220g celournné špaldové hladké, 80g celozrnné žitné hladké
  • 50g hnědého třtinového cukru
  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu (málo plné)
  • 5 lžic oleje (lisovaný za studena - dávám olivový)
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička koření do perníku (k tomu trochu skořice a kardamonu - nemusí být)
  • 2 lžíce rozinek ( když se předem namočí, jsou lepší)
  • 1 bezfosfátový kypřící prášek do pečiva
  • kousek másla na vymazání formy a hrubá špaldová mouka na vysypání formy

Pracovní postup:

  • mléko, med, olej a cukr dáme do kastrůlku a ohřejeme, aby směs byla vlahá
  • do mísy prosijeme mouky
  • k mouce přidáme kakao, koření
  • do misky nalijeme vlahou směs, vajíčko a dobře promícháme
  • zammícháme kypřící prášek
  • nakonec vmícháme rozinky
  • nalijeme do předem vymazané a vysypané pečící formy a pečeme při teplotě 180°

Tento perník peču ve formě na chleba (biskupský chlebíček).

Občas dělám svátešnější variantu - peču jej v dortové formě a ještě do něj navíc přidám mandlové plátky a kousky hořké čokolády (70-80% kakaa) a polévám jej polevou z hořké čokolády.

 

Špaldový perník

 

J.K. Vnitřní krása