30. 12. 2018
|
Recepty-dezerty
Rychlý makovník
Na rychlý makovník budeme potřebovat tyto suroviny:
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek mouky (dávám hladkou celozrnnou špaldovou mouku )
- 1/2 hrnku přírodního třtinového cukru ( dávám napůl cukr a med)
- 1 hrnek mléka ( dávám rostlinné)
- 1 celé vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1 prášek do pečiva ( bezfosfátový)
Pracovní postup:
- do misky dáme suché přísady - mouku, mák, cukr, skořici
- přidáme mléko, vejce a důkladně promícháme
- nakonec přidáme bezfosfátový kypřící prášek do pečiva a dáme do vymazané a vysypané formy
- pečeme v troubě předehřáté na 170° asi 35 minut, upečení zkontrolujeme píchnutím špejlí do těsta - po vyndání by se na ni přid dopečení nemělo lepit těsto
- těsta je menší množství, ideální je dortová forma nebo forma na biskupský chlebíček
- krájíme po vychladnutí a podáváme s ovocem
U nás je obvykle polovina makovníku snědená ještě dříve, než vychladne (nedoporučuji - je lepší počkat na vychladnutí). Mák je svým složením velmi hodnotná potravina, která patří mezi potraviny s vysokým obsahem vápníku.
