Špaldové linecké cukroví - linecká srdíčka
Na pečení budeme potřebovat tyto suroviny:
- 200g celozrnné hladké špaldové mouky
- 115g másla
- 20g třtinového moučkového cukru
- 1-2 žloutky podle velikosti vajíčka
- 1 lžíce medu
- špetka soli
- trochu nastrouhané kůry z bio citronu
- oblíbená ostřejší marmeláda na pomazání (málo sladká)
Pracovní postup:
- špaldovou mouku prosejeme na pracovní plochu
- přidáme cukr, špetku soli, promícháme a uděláme důlek
- do něj dáme žloutky a med
- máslo nakrájíme na menší kousky a přidáme k mouce
- nakonec přidáme citronovou kůru a zpracujeme v hladké těsto
- pokud se těsto drolí, přidáme 1-2 lžíce vody nebo mléka
- hotové těsto zabalíme do folie a necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc
- druhý den těsto znovu propracujeme, rozválíme na placku cca 3mm tenkou, ze které vykrajujeme oblíbené tvary - třeba srdíčka a do polovičního množství tarů uděláme dírku
- pečeme v předehřáté troubě na cca 160°do zezlátnutí
- po vychladnutí slepíme oblíbenou marmeládou
Něco málo o špaldě:
ŠPALDA je původní nešlechtěný druh pšenice, kterou v minulosti vytlačily jiné obilniny a především současná přešlechtěná pšenice, která je levná a má vynikající vlastnosti, co se týče přípravy těsta, kynutí, pečení… Vy se však nenechte odradit její vyšší cenou. Investice se vám vrátí v zajímavé, lehce oříškové chuti cukroví a lepším zažívání, což během vánočních svátků jistě oceníte.
