Velikonoční beránek
Na přípravu beránka potřebujeme tyto suroviny:
- 50 g másla
- 70 g přírodního třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 180 g celozrnné špaldové mouky hladké
- trochu mléka
- 1/2 vanilkového cukru
- 1/2 bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
- rozinky (vrchovatá lžíce)
- vlašské ořechy nasekané (vrchovatá lžíce)
- sušené meruňky - nakrájené (vrchovatá lžíce)
- 70% hořká čokoláda - nasekaná na kousky ( vrchovatá lžíce)
- kousek másla na vymazání formy+ trochu hrubé špaldové mouky na vysysání formy
Pracovní postup :
- pečící formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou špaldovou moukou
- změklé máslo utřeme v míse s cukrem a vanilkovým cukrem
- přidáme 3 žloutky a třeme dál
- střídavě přidáváme mouku a vlažné mléko a mícháme dokud není těsto hladké a husté asi jako na perník
- přidáme kypřící prášek do pečiva
- lehce vmícháme do tuha vyšlehaný sníh z bílků
- nakonec ještě vmícháme řozinky, ořechy, meruňky a hočkou čokoládu
- dáme péci do předem vyhřáté trouby na 170° , pečeme do zlatova cca 40 minut
