Velikonoční mazanec
Na přípravu dvou menších mazanců budeme potřebovat následující suroviny:
- 300g hladké špaldové mouky celozrnné
- 200g hladké špaldové mouky
- 1/2 kostky droždí
- 200ml mléka
- 120g másla
- 2 vajíčka
- 100 g třtinového cukru
- 100g rozinek
- čajová lžička soli - dávám himalájskou
- muškátový oříšek
- trochu vanilky
- citronová kůra
- vajíčko na pomazání a 50g sekaných vlašských ořechů
Pracovní postup:
- dáme ohřát mléko aby bylo vlažné
- přidáme do něj 1 lžíci cukru a rozdrobíme 1/2 kostky droždí a necháme vzejít kvásek
- mezitím do mísy prosijeme obě mouky a uděláme do ní důlek
- přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr, kousek nastouhaného muškátového oříšku a citronovou kůru
- nalijeme rozpuštěné máslo, kvásek a 2 vajíčka
- zaděláme tuhé těsto do kterého nakonec zapracujeme ještě rozinky
- zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
- po vykynutí těstorozpůlíme na 2 části a z každé vytvoříme vytvoříme mazanec
- mazanec necháme ještě necháme kynout
- před pečením potřeme rozšlehanám vajíčkem a posypeme ořechy
- pečeme v předehřáté troubě cca 45minut, nejdříve na 180°C a pak teplotu snížime na 170°C
